lauantai 9. maaliskuuta 2019

Toisen hyllyn aarteet: Six of Crows

Koskaan ei ole haittaa siitä, että aloittaa uuden lukuvuoden loistavalla teoksella. Muistuu taas mieleen, millaista tasoa kirjoiltaan saisi odottaa, vaikka sen muistaminen aina toisinaan hiipuu. Tämä Ereitan antama Toisen hyllyn aarre (laitoin linkin muistuttamaan, mistä tässä haasteessa taas olikaan kysymys) odotti lukuvuoroaan pitkään ja odotus todellakin palkittiin.

https://prodimage.images-bn.com/
Leigh Bardugo: Six of Crows

Ereitan alustus:

Siitä, kun annoin tämän kirjan Libertélle luettavaksi, on jo melkein vuosi, joten ei ole toivoakaan että muistaisin, minkälaista lukemista hän mahdollisesti pyysi. Sen kuitenkin muistan, että olen halunnut työntää Six of Crowsin hänen käsiinsä siitä saakka, kun luin sen itse. Ryöstötarinat ovat suuri rakkauteni, ja Six of Crows yhdistää niin monia muita hyviä asioita tähän eeppiseen juonittelugenreen: fantasiaa upeine maailmanrakennuksineen; ihonvärin, seksuaalisuuden, mielenterveyden ja kehojen monimuotoisuutta; loistavat hahmot ja tietenkin mielettömät juonikuviot. Olin varma, että vauhdikas tarina vetoaisi Libertéhen, ja koska kyseessä on yksi omista suosikkikirjoistani ja -kirjailijoistani, halusin tietenkin jakaa tämän ilon hänen kanssaan.

Kirja-arvostelujen tekeminen todella hyvistä kirjoista on jostain syystä minulle haastavampaa kuin keskinkertaisista tai huonoista teoksista kirjoittaminen. Yritän kuitenkin parhaani, sillä Six of Crows ansaitsee kaikki kehut ja huomion, joita voin sille antaa.

Six of Crows kertoo tarinaa tunnetusta rikollisesta Kaz Brekkeristä, joka saa tehtäväkseen murtautua huipputurvalliseen vankilaan saadakseen tärkeän vangin vapautettua. Hän ottaa mukaansa viisi muuta laitapuolen kulkijaa ja yhdessä tämä sekalainen joukko lähtee yrittämään murtoa, jossa kukaan ei ole koskaan aiemmin onnistunut. Juonitiivistelmä jääköön nyt aika lyhyeksi, sillä kirjassa on paljon tapahtumia enkä tahdo spoilata tämän hienon tarinan osia etukäteen.

Six of Crows kuuluu samaan maailmaan Bardugon muiden kirjojen kanssa, vaikka onkin tarinoiden ja henkilöiden puolesta omansa. Bardugo on luonut vaihtoehtoisen historiallisen maailman, johon kuuluu fantasiaelementtejä. Tärkeimpänä niistä grishat eli ihmiset, joilla on erityisiä kykyjä. Bardugon aiempi trilogia pyörii paljon voimakkaammin grishojen ympärillä, mutta grishojen asema ja politiikka liittyy myös Six of Crowsin tapahtumiin. Itse en ole lukenut muita Bardugon kirjoja enkä siis etukäteen tuntenut grishojen maailmaa. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä Six of Crows ei oleta lukijalta etukäteistietoa. Lisäksi kirjan alussa on lyhyt listaus erilaisista grisha-voimista sekä kartat auttamaan paikkojen hahmotuksessa. Olen varma, että joku aiemmat grisha-kirjat lukenut huomaa Six of Crowsissa vaikka mitä viittauksia ja pikkuyllätyksiä, mutta ne on tehty niin huomaamattomasti, että tietämätön lukija ei koe jääneensä jutun ulkopuolelle.

En osannut päättää, onko kirjan paras osa hahmot vai juoni ja se ehkä kertoo kirjasta jotain. Juoni on kekseliäs, intensiivinen, yllättävä, jännittävä ja dynaaminen. Se on selvästi enemmän synkemmällä kuin valoisalla puolella, mutta mukaan mahtuu myös kevyempiä kohtauksia tasapainottamaan tunnelmaa. Mikään hyvänmielen kirja Six of Crows ei kyllä ole. Siinä käydään läpi tunteita laidasta laitaan samalla, kun käsitellään fantasian ja seikkailun lomassa myös vakavia aiheita, kuten mielenterveyttä, naisten asemaa ja traumoja. Kaikki kirjan hahmot ovat saaneet kokea elämässään vähän turhan paljon ikäviä asioita ja se näkyy heidän olemuksessaan ja kanssakäymisessään. Yhtäkkiä lukija huomaakin kiintyneensä kaikkiin näihin ihmistä esittäviin käveliviin katastrofeihin ja elävänsä täysillä mukana heidän kohtaloissaan. Miten tässä näin pääsi käymään?

Muutamia pieniä heikkouksia joudun ehkä rehellisyyden nimissä myös mainitsemaan. Päähenkilö Kaz Brekker oli alussa mielestäni todella epämiellyttävä ja olin melkeinpä häntä vastaan. Kaz muuttuu kyllä kirjan edetessä ja suhteellisen pian olimme jo ihan hyvää pataa, mutta alussa koin kirjailijan menneen hieman maalista ohi ja Kaz tuntui inhottavalta eikä edes vähän sympaattiselta antisankarilta. Mutta kuten jo mainitsin, juonen päästessä vauhtiin myös Kaz muuttuu hieman ja onnistuu saavuttamaan kyseenalaisen, mutta omalla tavallaan miellyttävän aseman lukijan mielessä. Toinen pieni miinus tulee kahden hahmon, Ninan ja Matthiaksen, välisen suhteen takaumakohtauksista. Tämä dynamiikka ei ainakaan minun mielestäni ollut erityisen kiinnostava ja vaikka Ninasta todella paljon pidinkin, Matthias oli huomattavasti värittömämpi. Hänelläkin on ehdottomasti hetkensä, mutta kokonaisuudessa olisin ehkä kuullut muiden henkilöiden elämästä enemmän.

Takaisin kaikkeen siihen, mistä pidin. Grishat ja heidän voimansa osuvat juuri omalle mielenkiinnon alueelleni ja rakastan tapaa, jolla heitä käytetään juonessa ja henkilöissä. Grishat eivät tunnu vain helpolta juonen edistäjältä, vaan sulautuvat maailmaan ja tapahtumiin saumattomasti. Bardugon luoma maailma on onnistunut myös maantiedon osalta ja vaikka alussa pelkäsinkin hukkuvani paikkojen nimiin, pääsin nopeasti kärryille. Kirjan alku tapahtuu Ketterdam-nimisessä kaupungissa, joka on tämän fantasiamaailman versio Amsterdamista. Ketterdam jengeineen ja alueineen oli todella kiehtova ja kuvailua oli juuri sopivasti. Lukija saa tarpeeksi tietoa nähdäkseen paikan elävästo, mutta väleihin jää myös tarpeeksi koloja, jotka voi sitten itse täyttää. Ketterdamista matka jatkuu kohti huipputurvallista vankilaa ja lukijan mieleen alkaa hiipiä epäilyksen siemen. Kuinka sankarimme voivat mitenkään onnistua mahdottomassa tehtävässään, kun jokaisessa kulmassa näyttäisi tulevan uusia ongelmia. En tahdo paljastaa juonesta enempää, mutta sen sanon, että jatko-osaa jää odottamaan malttamattomana. Itse en ole vielä toista osaa, Crooked Kingdomia, lukenut. Tosin en tiedä, kuinka kauan jaksan enää odottaa. Olen kasvattanut ruokahaluani jo niin paljon, että nielaisen Crooked Kingdomin kohta kokonaisena. Saattaa olla, että kyseisen kirjan ostaminen on seuraava kirjallinen investointini...

5 / 5 huolellisesti laadittua suunnitelmaa

Leigh Bardugo: Six of Crows, 2015, Indigo, 491 sivua

Itse annoin Ereitalle luettavaksi jotain hieman hmm... kyseenalaisempaa. Siihen pääset tutustumaan täällä.

Six of Crows aloittaa 2019-kirjahaasteen vahvasti seitsemällä kohdalla.
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole aiemmin lukenut
29. Kirjassa nähdään unia
36. Kirjassa ollaan yksin
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua

1 kommentti:

  1. "Ihmistä esittäviin käveleviin katastrofeihin" aloin nauraa ääneen coz really tho where's the lie xDDD

    VastaaPoista