torstai 4. tammikuuta 2018

Tutustuminen suomalaisiin pilapiirroksiin

Keskustelimme isoäitini ja äitini kanssa kahvipöydässä pilapiirroksista ja Kari Suomalainen nousi keskustelun aiheeksi. Tiesin toki, että sen niminen pilapiirtäjä Suomessa on ollut, mutta hänen työnsä eivät olleet minulle tuttuja. Sanoin "niistä saa ainakin hyvän kuvan 50-luvun politiikasta" isoäitini suositteli minua tutustumaan. Varasin siis kirjastosta kaksi kokoelmateosta.
https://kauppa.acv.fi/

Karin parhaat 1951-54 & Karin parhaat 1955-59 (koonnut Lippe Suomalainen)

Kirjat ovat juuri sitä, miltä näyttää. Kokoelmia pilapiirtäjä Kari Suomalaisen tuotoksista hänen vaimonsa kokoamana. Aiheet vaihtelevat politiikasta arvokysymyksiin ja toisinaan tarjoavat pienen väläytyksen piirtäjän omaan elämään.

https://www.antikvaari.fi/
Lukiessani sain kyllä selkeästi huomata, miten vähän tiedän 50-luvun politiikasta. Ymmärsin toki isot linjat Kekkosesta ja Neuvostoliitosta, mutta puolueiden väliset kahnaukset ja mikälieneiden pääjohtajat olisivat yhtä hyvin voineet olla Kolumbiasta, niin paljon niistä tiesin. Arvokysymyksiä sen sijaan ymmärsin hyvinkin ja en voi sanoa olleeni ihan samaa mieltä. Kari Suomalainen ei ollut tunnettu kaikkein liberaaleimmista arvoistaan, vaan oli enemmänkin hyvin isänmaallinen konservatiivi. Vasemmistopuolueet eivät saa kirjoissa Suomalaiselta kovin hyvää arviota ja naisten asema on monta kertaa käsittelyssä. Täältä voi jokainen halutessaan hakea vähän sitä vanhaa kunnon 50-lukulaista seksismiä. Muutenkin koin, että monet Kari Suomalaisen mielipiteet voisi tiivistää "Ennen oli kunnollista". Toki ei tule unohtaa myöskään muutamia viehättäviä rasistisia kuvia, joita kokoelmista löytyy. Joku voisi kenties kokea tarpeelliseksi puolustaa Suomalaisen näkemyksiä sillä, että kyseessä ei ole nykyaika, mutta se ei poista silmienpyörityksiä, joita jouduin harrastamaan moneen kertaan.

Taidan sittenkin tehdä kirjojen naiskuvalle ihan oman kappaleen. Suomalaisen mielestä naisten tehtävä on kotona hoitamassa lapsia ja miehellä on auktoriteettiasema. Sen kyllä huomaa, kun katsoo kaikkia pilapiirroksia esimerkiksi naispapeista ja kodin ulkopuolella työskentelevistä naisista. Puhumattakaan politiikkaan mukaan lähteneistä naisista. Eniten raivoa minussa aiheuttivat Suomalaisen piirrokset, joissa hän ottaa kantaa omaan "naisvihaansa" selkeän ylimielisellä otteella. Kyllä aina toisinaan pisti vähän vihaksi.

En voi silti olla tunnustamatta Kari Suomalaisen vaikutusta sen aikaiseen politiikkaan. Aikana, jolloin itsesensuuri oli erittäin kova, Suomesta ei löytynyt kovinkaan montaa ihmistä, jotka uskalsivat ottaa voimakkaasti kantaa poliittisiin päätöksiin ja henkilöihin. Suomalainen teki sen myös omalla nimellään eikä pelännyt hyökätä tärkeitäkään henkilöitä kohti. Huomattavimpana tietenkin lukuisat pilapiirrokset Kekkosesta. Toisena ansiona kirjoilla olivat Suomalaisen piirrokset kissoistaan. Pidin myös itse piirrostyylistä. Se oli selkeää ja hauskaa (rasistisia karikatyyrejä lukuun ottamatta...)

Nyt olen sitten ilmeisesti saavuttanut jonkin uuden sivistyksen tason?

Karin parhaat 1951-54, toimittanut Lippe Suomalainen, WSOY, 2000, 112 sivua
Karin parhaat 1955-59, toimittanut Lippe Suomalainen, WSOY, 2001, 144 sivua

Karin parhaat kuittasi vuoden 2017 kirjahaasteesta neljä kohtaa
8. Suomen historiasta kertova kirja
12. Politiikasta tai poliitikosta kertova kirja
35. Kirjan nimessä on erisnimi
48. Kirja aiheesta, josta tiedät hyvin vähän

ja vuoden 2016 haasteesta kaksi kohtaa
31. Olympialaisista kertova kirja
40. Eläkeläisen suosittelema kirja

Karin parhaat 2 kuittasi vuoden 2017 haasteesta kaksi kohtaa
28. Kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan
41. Kirjan kannessa on eläin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti