perjantai 5. tammikuuta 2018

Paluu lapsuuden nostalgiaan

https://image.bokus.com/
Luin tämän sarjan kirjoja suomeksi, kun olin lapsi. Päätin ruotsin kurssini puitteissa kokeilla, onnistuuko lukeminen myös niiden alkuperäiskielellä.

Martin Widmark: Diamantmysteriet

Lasse ja Maija ovat koulutovereita pienessä Vallilan kaupungissa, jotka perustavat oman etsivätoimiston. He ovat lukeneet kaikki löytämänsä kirjat aiheesta ja ovat aivan valmiita tarttumaan ensimmäiseen tapaukseensa. Yllättäen sellainen ilmestyykin, kun kultaseppä Muhammed Karaatin arvokkaat jalokivit katoavat yksi toisensa jälkeen. Poliisi ei osaa ratkaista rikosta, mutta Lasse-Maijan etsivätoimistolle se saattaa olla ensimmäinen ratkaistu tapaus.

Oli aikamoinen nostalgia palata Lasse-Maijan etsivätoimiston pariin näin monen vuoden jälkeen. Sain ilokseni huomata, että edelleen luettelisin tämän hyvien lastenkirjojen joukkoon. Siinä on erikoiset mieleenpainuvat henkilöt, hauskat kuvat ja tarpeeksi sekopäinen juoni olematta typerä. Vähän se saattaa realismia toivovilta lukijoilta vaatia nieleskelyä, mutta minua kirja viihdytti suuresti.

Olin tyytyväinen valintaani myös kielen kannalta. Myönnettäköön, että oma ruotsin taitoni saattaa olla hieman ruosteessa ja karmeaa, mutta tähän se ainakin riitti. Lauserakenne on yksinkertainen ja yleiset hyödylliset verbit ovat ahkerasti käytössä. Kirja on myös kuvitettu, mikä toki auttaa, jos ei jaksa sanakirjan kanssa leikkiä vaikeissa kohdissa. Diamantmysteriet oli kielen suhteen juuri sitä, mitä toivoin: onnistumisen kokemus ruotsinkielisen kirjan lukemisessa. Ei tule koskaan vähätellä sitä itsevarmuuden tunnetta, jonka saa, kun kykenee lukemaan kokonaisen kirjan itselleen haastavammalla kielellä. Oli se sitten lastenkirja tai jotain muuta. Voin ehdttomasti suositella muillekin samassa tilanteessa oleville. Tässä on hauska ja helppo aloitus!

Sanottakoob vielä, että Lasse-Maijan etsivätoimistoista on tehty myös muutama tv-filmatisointi, joita myös rakastin lapsena. Niitä en kurssin aikana ehtinyt katsoa uudelleen, mutta ehkä joskus tulevaisuudessa palaan niihin nostalgia nimissä.

Martin Widmark: Diamantmysteriet, Bonnier Carlsen, 2002, 77 sivua

Diamantmysteriet kuittaa vuoden 2017 lukuhaasteesta kaksi kohtaa
21. Kuvitettu kirja
24. Kirjassa selvitetään rikos

2 kommenttia:

  1. Oon niin ylpee kun oot lukenu kokonaisen kirjan ruotsiksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin joskus ihan huvin vuoksi lukea sarjan seuraavankin osan!

      Poista