keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Falafel käsilaukussa

Tämä teos on Oman hyllyn unohdettu eri syistä kuin monet muut. Odotin nimittäin kauan, että kirja suomennettaisiin, mutta kun sitä ei alkanut kuulua ostin sen englanniksi. Kieli oli silloin kuitenkin hieman liian haastavaa laatua minulle, että jätin sen odottamaan sopivampaa hetkeä. Nyt sain sitten vihdoin aikaiseksi siihen tarttua.

Caitlin Moran: Moranthology
http://ecx.images-amazon.com/

Caitlin Moran on brittiläinen kolumnisti, toimittaja, kriitikko, feministi ja kirjailija. Moranthology on kolmas häneltä julkaistu kirja. Edellinen oli naiseutta ja feminismiä käsittelevä Naisena olemisen taito. Moranthology on kokoelma hänen parhaita kolumnejaan esipuheiden kera. Aiheet vaihtelevat aivan laidasta laitaan aina Obaman politiikasta oravien sukuelimiin.

Heti alkuun on sanottava kaksi asiaa. 1) Tämä ei ole yhden illan juttu. Moran kirjoittaa runsasta, ajatusrikasta ja hengästyttävää tekstiä. Kolumnien aiheet vaihtelevat suuresti ja toisinaan Moranin tahdissa on vaikea pysyä. Ole siis itsellesi armollinen ja lue vain pari kolumnia kerrallaan, ettei tule päänsärkyä. 2) Moranthology vaatii hyvää englannin kielen taitoa. Moran on perehtynyt kirjoittamisen saloihin vuosia ja se näkyy kielen tasossa. Jotkut sanavalinnat voivat siis tuottaa ongelmia varsinkin meille, jotka ovat omaksuneet amerikanenglannin. Moran taas viljelee varsinkin alussa hyvinkin ahkerasti brittiläisiä sanamuotoja, joiden kanssa joutuu hieman hikoilemaan.

Kuten jo aiemmin mainitsin, Moranthology on aiheidensa suhteen hyvin laaja-alainen. Omia suosikkejani olivat hänen arvionsa TV-sarjojen maailmasta ja sellaisten julkkisten kommelluksista, jotka oikeasti tunsin. Hauskoja olivat myös kolumnit niistä omituisimmista aiheista, kuten hiuksista. Moranille tyypillinen hieman omalaatuinen feminismi myös loistaa toisinaan läpi aika vahvastikin. Kirjan alku on valitettavasti aika hyydyttävä, sillä se käsittelee brittien sisäpolitiikkaa. En tiedä aiheesta oikeastaan yhtään mitään, joten kaikki loistavat arviot menivät minulta täysin ohi. Se on sikäli valitettavaa, että rakastan politiikasta tehtyä huumoria ja se naurattaa minua suuresti.

Jo Naisena olemisen taito teki hyvin selväksi, että Caitlin Moran on todella omalaatuinen persoona. On lähes uskomatonta, kuinka paljon voi ihminen ehtiä tehdä ja kokea niin erikoisin tavoin kuin hän. Ihailen suuresti kaikkia niitä saavutuksia, joihin hän on jo päässyt. Eniten ihailen kuitenkin hänen kykyään selvitä aivan järkyttävistä kommelluksista. Menee aivan yli minun hilseeni, miten joku voikaan onnistua viemään itsensä niin moniin äärettömän kiusallisiin hetkiin ja jatkaa eteenpäin yhtä kirkkain mielin. Caitlin Moran onkin yksi ainoita henkilöitä, joiden kiusallisuus ei ahdista minua. Hän kuvailee tapahtumat niin rempseällä tavalla, ettei minun tee mieli heittää kirjaa lattialle ja piiloutua peiton alle. Ei ihme, että ihmisellä tosiaan on niin paljon erinomaista kirjoitettavaa, kun hän ei tosiaan osaa tehdä asioita itsensä kannalta järkevimmällä tavalla. Parempi niin meille lukijoille.

4 / 6 Daily Mailin mielipiteiden vastustamista vain siitä syystä, että kyseessä on Daily Mail

Caitlin Moran: Moranthology, 2012, Ebury Press, 357 sivua

Ereita sai tapansa mukaan oman kirjansa ajoissa luettua ja hänen aikataulussa olevan arvionsa voit lukea täältä.

Moranthology kuittasi Helmetin kirjahaasteesta kaksi(2) kohtaa

15. Kirja, jonka lukemista olet harkinnut jo pitkään
47. Hauska kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti