torstai 28. huhtikuuta 2016

Kerronnan kultaa: I'll Give You the Sun

Tiedän olleeni tänä keväänä hieman huono kirjablogin pitäjä ja tästä saan syyttää lähinnä omaa saamattomuuttani. Tässä nyt kuitenkin yksi monenlaisia tunteita herättänyt nuortenkirja!

Jandy Nelson: I'll Give You the Sun
http://shinynewbooks.co.uk/

Ostin tämän kirjan syksyllä Lontoosta Waterstones-myyjän suositeltua sitä ohi mennen. Arvostelujen perusteella odotin ehkä hieman enemmän, mutta se oli tällaisenaankin mielenkiintoinen kokemus. Joskin se jäi turhan keskinkertaiseksi.

Jude ja Noah ovat kaksoset, jotka olivat ennen kaikkialla yhdessä. Heidän äitinsä kuolema ja keskinäinen kilpailu kuitenkin ajoivat heidät erilleen. Molemmilla on ongelmia sekä menneisyyden haamujen että tämän hetken ongelmien kanssa.

Kerronta vaihtelee Juden ja Noahin välillä kahdessa aikatasossa. Jude kertoo nykyhetkessä ja Noah kahta vuotta aiemmassa. Kerronnan aikavaihtelu toimii suurimmaksi osaksi hyvin ja kaksosten erilaiset persoonat tulevat hyvin esille tekstin tyylissä. Vaihdokset eivät valitettavasti aina toimi, vaan kirjailija syyllistyy useamman kertojan perisyntiin eli kertojan vaihdokseen juuri kiinnostavassa kohdassa. Näin käy lähinnä silloin, kun vaihdetaan Noahista Judeen. Juden tekstiä on muutenkin liikaa. Noah on henkilönä ja etenkin kertojana paljon kiehtovampi kuin Jude. Silti Judella on kertojan rooli useammin kuin Noahilla.

Nelsonin vahvuus on kiistelemättä kerronta ja asioiden kuvailu. Hänen kuvaamansa tapahtumat heräsivät päässäni eloon melkein sarjakuvamaisen elävästi. Etenkin Noahin ajatusten kanssa kirjailija antoi itsensä lentää vapaasti. Rakastin myös kirjan sivuja koristavia musteläiskiä, jotka omalta osaltaan maustoivat lukukokemusta.

Kirjailijan kehityskohteeksi taas sanoisin henkilöt. Noah oli todella kiinnostava, samaistuttava ja tunteita herättävä henkilö, joka yhtä kohtausta lukuunottamatta ei ollut ollenkaan kiusallinen. Odotin Noahin kertojavuoroa aina innolla. Kaikkein eniten rakastin Noahin päässään maalaamia kuvia. Juden kohdalla kirjailija tuntui yrittävän vähän liikaa. Hän yrittää kaikin keinoin tehdä Judesta niiiiiin erikoisen 16-vuotiaan, että päätyy lopulta tekemään henkilöstä turhan ärsyttävän. Judella on ehdottomasti hetkensä, mutta hän putoaa valitettavasti Tyhmä tyttö -kategoriaan impulsiivisilla päätöksillään ja nopealla ihmerakastumisellaan. Hänellä on onneksi seuranaan myös Tyhmä poika, ettei tule turhan yksinäistä.

Muutamista rasittavista teinikirja-kliseistä ja vähän turhan helposta loppuratkaisusta huolimatta I'll Give You the Sun oli lukukokemus, joka herätti paljon tunteita. Se ei ole todellakaan nuortenkirjallisuuden huonoimmasta päästä.

3 & puoli / 6 rakastunutta kivijättiläistä

Jandy Nelson: I'll Give You the Sun, 2014, Walker Books, 371 sivua

I'll Give You the Sun kuittasi Helmetin 2016 -kirjahaasteesta viisi kohtaa.

3. Kirjassa rakastutaan
8. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
16. Et ole ikinä ennen kuullut kirjasta
30. Viihteellinen kirja
44. Kirjassa joku kuolee

2 kommenttia:

  1. Sepäs oli kiva iltasatu:) pitääköhän munkin toi joskus lukea. Sen verran kiinnostavalta kuitenkin kuulostaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sä ehkä sen voisit lukea, jotta voidaan sitten keskustella siitä.

      Poista